Moeten winkeliers mondkapjesplicht handhaven en kunnen ze boete krijgen? Incl brief Grapperhaus

Veel winkeliers kunnen heftig reageren op mensen zonder mondkapje in hun zaak, en in veel gevallen komt dit omdat zij slecht geïnformeerd zijn over de uitwerking van de mondkapjesplicht, waardoor ze bang zijn om zelf gigantische boetes of andere sancties te krijgen als er mensen zonder mondkapje in hun winkel worden aangetroffen. Echter, het is expliciet niet het geval dat ondernemers de mondkapjesplicht moeten handhaven en zij kunnen ook geen boete krijgen hiervoor. Mocht je een winkelier treffen die aangeeft alleen uit angst voor sancties door de overheid streng de mondkapjesplicht handhaaft, dan kun je die winkelier wellicht de volgende bron laten lezen om diegene gerust te stellen dat hij zich zelf geen zorgen hoeft te maken over boetes, stél dat er mensen zonder mondkapje worden aangetroffen in zijn zaak.

Het betreft een expliciete brief van minister Grapperhaus aan het CBL (brancheorganisatie van de supermarkten en foodservicebedrijven), d.d. 4 december 2020:

- De winkelier kan de toegang tot de winkel weigeren aan mensen die zonder geldige reden geen mondkapje dragen en/of daar geen verklaring over willen afleggen.

- De winkelier is daartoe niet verplicht, maar het behoeft geen betoog dat als winkeliers wel gebruik maken van die mogelijkheid dit de naleving bevordert en de verspreiding van het virus tegengaat. Wij roepen alle winkeliers op om hierin hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Tenminste vragen we van u om bij de ingang van uw winkel de corona (huis)regels, waaronder de plicht tot het dragen van een mondkapje, kenbaar te maken.

- Als de winkelier personen die zonder geldige reden geen mondkapje dragen niet weert uit de winkel dan kan er niet handhavend worden opgetreden tegen de winkelier. Wel kunnen BOA’s en Politie in de winkel handhavend optreden tegen personen die zich zonder geldige reden aan de mondkapjesplicht onttrekken. Het komt mij voor dat dit ook voor het overige winkelend publiek geen na te streven situatie is.

De volledige brief kun je hier downloaden en op je telefoon zetten, zodat je die bijvoorbeeld aan een winkelier kunt laten lezen als deze het niet gelooft:


Getagd:
Log In of Registreer om te reageren.