PCR-Gate: discussie rondom bruikbaarheid en betrouwbaarheid PCR testen voor vinden 'besmettingen'

PCR-Gate: discussie rondom bruikbaarheid en betrouwbaarheid van de PCR testen voor het vinden van 'besmettingen'.

Het hele Coronabeleid en daaraan verbonden verstrekkende maatregelen met ingrijpende consequenties voor individuen, bedrijven en samenleving wordt grotendeels bepaald door de zogeheten PCR test. Deze wordt op grote schaal gebruikt om bij mensen vast te stellen of zij wel of niet besmet zouden zijn met het SARS-COVID-19 virus, wat uiteindelijk COVID-19 veroorzaakt. De test wordt gebruikt om het reproductiegetal mee vast te stellen en of mensen in quarantaine moeten. Echter, over de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van deze testen is nogal wat te doen en niet zo vanzelfsprekende “gouden standaard” als wat er vanuit de regering wordt voorgehouden.

Belangrijk om te weten is dat een positieve PCR test:

  • alleen de aanwezigheid van virusdeeltjes aantoont
  • NIET één op één gelijk staat aan een actieve besmetting
  • kan betekenen dat er sprake is van oud, inactief virusmateriaal
  • afhankelijk van de gebruikte drempelwaarde tot hogere “vals positieve” uitslagen leidt (en dus geen besmetting)

Een positieve PCR-test betekent dus niet per definitie dat iemand besmet is, en ook niet dat iemand besmettelijk is. Over de nauwkeurigheid om hieruit daadwerkelijk besmettingen en besmettelijken af te leiden wordt stevige discussie gevoerd.

Daarnaast is dat er vanuit de regering en in de media de termen besmettingen en besmettelijken te pas en te onpas worden toegepast, terwijl er dus in de meeste gevallen “positieve PCR testuitslagen” worden bedoeld. Omdat dit in de publieke beeldvorming dus een onjuiste indruk wekt, heeft vooral onafhankelijk Kamerlid Wybren van Haga hier veel over gesproken in de Tweede Kamer. In onderstaande filmpje treft u een compilatie aan die een goede indruk geven van hoe hiermee wordt omgegaan. Met name de uitspraak van premier Rutte is hierbij opvallend.

Onder dit onderwerp: https://covidkennisbank.org/discussions/tagged/over-testen vind je de meest prominente bronnen die inzage geven over de bovenstaande beweringen en over het gevoerde debat hieromtrent.

Getagd:
Log In of Registreer om te reageren.