Mag een boa gasten om hun QR-code vragen? Antwoord: NEE!

Deze uitleg verscheen op de website van Koninklijke Horeca Nederland:

"Sinds afgelopen zaterdag moet de beheerder (ondernemer) zichtbaar voor gasten en toezicht aangeven dat op de QR-code en ID wordt gecontroleerd. De gasten moeten hun QR-code in de coronacheck app laten zien aan de beheerder (ondernemer of medewerker) voordat zij een horecazaak binnengaan. Die ondernemer of medewerker toetst dat via de scanner-app op het ID-bewijs van de gast. Over deze nieuwe maatregel hebben we nogal wat vragen ontvangen. Zoals: Mag een boa een gast vragen om zijn of haar code te laten zien? KHN geeft antwoord.

Nee, de boa mag dat niet. De horecaondernemer of zijn medewerkers moeten dat wel bij binnenkomst aan de gast vragen. De boa mag alleen controleren of bij de ingang informatie is opgehangen en dát het coronatoegangsbewijs wordt gecheckt en getoetst aan het ID-bewijs.

Boa´s controleren vooral op plekken waar het druk is en het risico van verspreiding van het virus groot is. Boa’s gaan geen cafés of restaurants binnen om klanten te controleren op hun QR-code. Ze kunnen ook geen straf opleggen aan mensen die zonder QR-code in een café zitten, want dat is wettelijk niet strafbaar. Wel kunnen ze horecaondernemers aanspreken en beboeten als zij hun gasten niet controleren op een QR-code. De ondernemer kan wel de hulp inroepen van de boa of politie als een gast niet wil vertrekken omdat hij bij herhaald verzoek zijn QR-code niet laat zien of geen geldige code heeft en niet wil vertrekken. In dat geval is het OOV-beleid van toepassing en is de ondernemer niet meer aan te spreken."

Bron: https://www.khn.nl/veelgestelde-vragen/coronavirus/mag-een-boa-gasten-om-hun-qr-code-vragen

Reservelink: https://archive.vn/LDG8E

Getagd:
Log In of Registreer om te reageren.