Had de Rijksoverheid april/mei 2020 al digitale corona toegangsapps ingekocht met 15 landen?

Corona Criticaster
oktober 2021 aangepast in Diverse bronnen

In mei 2020 gingen er berichten rond dat de overheid al test- en vaccinatiebewijsapps had ingekocht naar aanleiding van berichtgeving dat 15 landen, inclusief Nederland zo'n app hadden ingekocht. De conclusie werd getrokken dat de overheid dus al in mei 2020 dit soort technologie aan het inkopen was, terwijl er toen in alle toonaarden ontkend werd dat zo'n soort (verplichte) app er zou komen of dat daar plannen voor zouden zijn. De "factcheckers" stelden dat dergelijke claims onjuist waren:

Maar hoe zit het precies? En heeft de overheid nou wel of niet zulke apps ingekocht april/mei en is er dus bewijs van voorbedachte rade door de overheid reeds in die periode toen er officieel door de overheid nog ontkend werd dat zulke plannen er lagen? En waren angsten dat zulke toegangsapps er zouden komen zo "ongefundeerd" als de "factcheckers" ons toen wilden doen geloven? Inmiddels weten we anno 2021 natuurlijk allang dat die vrees vorig jaar meer dan terecht was, en lezen die "factcheck" berichten als tragikomisch in deze tijd.


Covi-Pass door Nederlandse overheid ingekocht in mei 2020?

Factcheckers organisatie DPA beweerde destijds (16-6-2020):

BEOORDELING: De stelling over een verplichte COVI-pas is fout. Er wordt wel gewerkt aan een COVI-pas, maar die wordt niet verplicht; het moet een gemaksartikel voor de burger worden om snel aan te kunnen tonen dat hij of zij een test heeft ondergaan.

FEITEN: Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Den Haag laat weten: "Nee, er zijn bij VWS geen plannen voor een dergelijke 'covid-pas'."

En aldus DPA:

Het klopt dus niet dat de burger voor de pas ook andere privacygevoelige informatie zoals vingerafdrukken of irisscans zou moeten afstaan...

Bron: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200616-99-444834/ | Reservelink: https://archive.ph/U7aWC

Aanleiding voor de beschuldiging dat de overheid al test- en vaccinatie toegangsapps aan het inkopen was in april/mei 2020 het bericht dat onder andere in Verdict en op Yahoo Finance (8 mei 2020) verscheen:

Cyber Company to Supply 50M Health “COVI-PASS(TM)” | Reservelink: https://archive.ph/ZCkuV

Ook Stichting Vaccinvrij gaf een Nederlandse versie (reservelink: https://archive.ph/rGSqh) van dit nieuwsbericht.

Het artikel betrof een aankondiging van een samenwerking met een Engelsbedrijf voor het initiatief voor de Covi-Pass, die bedoeld zou zijn voor het registreren en controleren van covid-test status. In de berichtgeving kondigt het bedrijf aan orders te hebben ontvangen voor 15 landen, waaronder Nederland.

In het artikel van Yahoo Finance staat:

CPE is to start shipping orders from next week for the first phased release of 50M COVI-PASS™ Digital Health Passports to both the private sector and Governments in over 15 countries, including Italy, Portugal, France, Panama, India, the US, Canada, Sweden, Spain, South Africa, Mexico, United Arab Emirates and The Netherlands.

Er staat dus: aan zowel de private sector als overheden in die 15 landen, waaronder Nederland. Het betreft hier dus een claim die de leverancier zelf doet over de gedane bestellingen en er staat NIET gespecificeerd of de order voor Nederland door de overheid is gedaan OF door de private sector.

Kortom, die berichtgeving kan in alle zuiverheid niet gebruikt worden om als "bewijs" te dienen dat de Nederlandse overheid deze Covi-Passen heeft besteld. Dat bewijs is er dus niet, in ieder geval niet in de berichtgeving. Natuurlijk waren er destijds al meer dan genoeg redenen tot zorgen, omdat de lobbymachine voor dit soort apps op volle toeren draaide. Maar MSM en de factcheckers deden net alsof er niets aan de hand was en suste het brede publiek in slaap.

Verder lezen we in het artikel:

“De Covi-pass zal werken met een kleurensysteem van groen, amber, rood om aan te geven of het individu positief of negatief is getest op Covid-19, evenals relevante gezondheidsinformatie.

Eerst downloadt de gebruiker de app en voert belangrijke informatie in zoals naam, adres, leeftijd en verifieert zijn identiteit met behulp van zijn vingerafdruk of een gezichtsscan.

Vervolgens doet hij een Covid-19 test, afgenomen door een geautoriseerde zorgprofessional, en worden de resultaten in de Covi-pass gescand. Daarna kan men het digitale gezondheidspaspoort gebruiken om de gezondheidstoestand van mensen te verifiëren, zodat ze “veilig kunnen terugkeren naar hun werk, en veilig kunnen reizen”.

Ook lezen we op een gearchiveerde versie (van 25-5-2020) van de CoviPass website:

"During this global Covid-19 pandemic, the world is searching for a secure solution, to hold test, immunoresponse information, and vaccination details for now and into the future. COVI-PASS™️ has been developed to be the world’s most secure Digital Health Passport solution."

In tegenstelling tot wat DPA dus beweert, is de app technologie ook bedoeld voor andere gezondheidsinformatie, zoals vaccinatiedetails dus. Ook maakt de technologie dus wel degelijk gebruik van vingerafdruk en gezichtsscan technologie (om te verifiëren).

Ook staat nog deze opmerkelijke passage in het artikel van Yahoo over de CoviPass:

VSTE are also providing its VCode® & VPlatform® technology to work with the UNITED NATIONS as part of their SDG Collaboratory (Sustainable Development Goals) program - to provide a wide range of technology services to 9 Billion people by 2030 and which will be announced in the coming weeks.

De website van CoviPass (covipass.com) is later van inhoud (versie 31-8-2020) gewijzigd en vermeldde toen o.a. het volgende:

COVI-PASS™ is currently in beta and will be available for public download in August.

Echter, na 31 augustus 2020 is de inhoud van de website verwijderd en niet meer beschikbaar. Het ziet er dus naar uit alsof het CoviPass programma niet meer actief is in de destijds aangekondigde vorm.


Iedereen op dwaalspoor maar de ontwikkeling, het experimenteren met en de lobbies voor dit soort apps ging ondertussen gewoon door

En zo kwamen veel mensen dus op een dwaalspoor, want er waren wel degelijk diverse medische toegangsapp technologieën in ontwikkeling vroeg in 2020 (en zelfs daarvoor al), maar aan de ene kant verschenen er dus nepnieuws berichten dat de overheid die dingen al in een heel vroeg stadium stiekem ingekocht zou hebben (waar dus echter geen bewijs voor bleek) en aan de andere de factcheckers die alles als fake news bestempelen en dat het alleen om "vrijwillige" apps voor testen zou gaan en niet om vaccinatiebewijzen (er waren toen nog geen vaccinaties ook). Ondertussen werd er in internationaal verband wel degelijk ijverig aan diverse digitale covid paspoorten gewerkt, geëxperimenteerd en gelobbyd.

Nog 2 opmerkelijke voorbeelden: de Covid-Pass en de CommonPass, beide door World Economic Forum. In documentatie van het World Economic Forum over de CommonPass wordt dan wel weer een suggestie gewekt dat er in samenwerking met de overheid getest wordt met het systeem en dat Amsterdam daarbij een onderdeel is. Uitgebreide uitleg over de CommonPass, met de daarbij behorende bronnen en documenten vind je in dit bericht:

https://covidkennisbank.org/discussion/186/world-economic-forum-al-in-2020-druk-met-digitale-gezondheids-apps-voor-testen-vaccinatie/

Log In of Registreer om te reageren.