Capaciteit Zorg en IC al jaren veel te laag; overheid weigert hier iets substantieel aan te doen

Corona Criticaster
oktober 2021 aangepast in Diverse bronnen

Het tekort aan zorgcapaciteit is vooral ontstaan door bewust gekozen beleid, want de kabinetten Rutte hebben al jarenlang het aantal ziekenhuis- en IC-bedden verlaagd, ondanks het feit dat men al decennia weet dat de vergrijzing eraan komt, waardoor juist een toename aan zorg te verwachten was in dit decennium, met name tijdens de jaarlijkse griepseizoenen (waar jaarlijkse coronavirussen ook deel van uitmaken).

Al in voorgaande jaren waren tijdens hevigere influenza seizoenen, precies dezelfde capaciteitsproblemen in de zorg waarneembaar als ook dit jaar tijdens de Corona-uitbraak pijnlijk duidelijk werd. Er kan inmiddels met groeiende zekerheid worden vastgesteld dat de zorg NIET overbelast raakt door het Coronavirus maar door het kabinetsbeleid van afbraak zorgcapaciteit in afgelopen jaren en de onwil om deze capaciteit weer uit te breiden.

In onderstaande grafiek is te zien dat we in 2009 nog 47.600 totaal aantal ziekenhuisbedden hadden in Nederland, in 2018 was dit aantal als gevolg van de bezuinigingen van kabinetten Rutte al geslonken naar 39.900. Een verlies van 7.700 bedden! Dit dus met een aanstormende vergrijzing van de bevolking EN een bevolkingsTOENAME van grofweg 1 miljoen inwoners (bron CBS)

Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekenhuiszorg/cijfers-context/trend-aanbod#node-trend-aantal-ziekenhuisbedden-en-ic-bedden

Archieflink: https://web.archive.org/web/20211020204125/https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekenhuiszorg/cijfers-context/trend-aanbod#node-trend-aantal-ziekenhuisbedden-en-ic-bedden

Het tekort aan zorgcapaciteit is dan ook allesbehalve nieuw en zeker tijdens voorgaande griepseizoenen raakten de ziekenhuizen al overbelast. Hier een collage van krantenkoppen uit voorgaande jaren die het structurele zorgcapaciteit probleem met name tijdens influenza seizoenen blootleggen. Dit probleem is dus allesbehalve nieuw.


Log In of Registreer om te reageren.