In 2016 al waarschuwing voor tekorten op intensive care bij pandemie

Op Joop.bnn.vara.nl verscheen 27 maart 2020 een artikel naar aanleiding van een publicatie in het NRC dat er in 2016 al gewaarschuwd werd voor tekorten op intensive care bij een pandemie. Anno februari 2021 is er in structurele zin nog steeds niets veranderd, ondanks dat er nog 1.000-en voormalige zorgmedewerkers in Nederland moeten zijn die de afgelopen jaren zijn wegbezuinigd door de kabinetten Rutte. Het is inmiddels pijnlijk duidelijk dat de zorgcapaciteit nauwelijks een ernstige griepuitbraak aan kan, en de komende jaren door vergrijzing zal met name tijdens de griepseizoenen die druk nog veel ernstiger gaan toenemen.

Deskundigen van het RIVM, TNO, AIVD en NCTV waarschuwen al sinds 2016 in veiligheidsanalyses voor het tekort aan intensive care-bedden als gevolg van een pandemie, schrijft NRC Handelsblad. Zo stond er vorig jaar in de Nationale Veiligheidsstrategie: “Het risico van een uitbraak van een (ernstige) infectieziekte zoals een grieppandemie blijft (…) reëel.”

De waarschuwingen leidden nauwelijks tot actie. Zo verklaart Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Univerisiteit, tegenover NRC Handelsblad: “Onze voorbereidingen op een pandemie zijn vooral symbolisch geweest.”

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/in-2016-al-waarschuwing-voor-tekort-op-intensive-care-bij-pandemie | Reservelink: https://archive.vn/toBlt

Log In of Registreer om te reageren.